רבים מאיתנו יודעים כי במידה והיינו מעורבים בתאונת עבודה, עומדת בפנינו הזכות להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי ולבקש קצבת נכות מעבודה. אך עבור עובדים שנפגעו במהלך העבודה ונותרו עם שיעור נכות גבוה וזקוקים לעזרה נוספת, ניתנת האפשרות לתבוע את הביטוח הלאומי בגין קצבה מיוחדת . קצבה זו נועדה על מנת לסייע לאותם נפגשים לשאת בהוצאות הכלכליות הכרוכות בטיפול וסיוע אישי. במאמר זה נרחיב על הנושא.
קודם נסביר – מהי פגיעת עבודה?
הביטוח הלאומי יעניק קצבת נפגע עבודה בשני מקרים:
- מחלת מקצוע שנגרמה לעובד בגין עבודתו.
- תאונת עבודה כשלרוב מדובר בתאונה המתרחשת בדרך מהבית אל העבודה, במהלך העבודה או בדרך מהעבודה חזרה הביתה.
החוק קובע הרחבות לנסיבות הפגיעה או החבלה הנובעות מתאונת עבודה, ביניהן:
- פגיעה או חבלה במהלך מעבר ממקום עבודה אחד אל מקום עבודה אחר.
- פגיעה או חבלה בזמן שהעובד עסק במניעת נזק לאדם אחר או לרכוש או בזמן שעסק בהצלת אדם אחר או רכוש. הסעיף תקף לא רק במקום העבודה עצמו, אלא גם בסביבתו הקרובה.
- פגיעה או חבלה שנגרמה לעובד על ידי אדם אחר במהלך שעות העבודה בעזרת כלי או חפץ הנמצאים במקום העבודה או בסביבתו ובתנאי שלעובד עצמו לא היה קשר לאירוע.
- פגיעה או חבלה הנגרמה לעובד עקב תקיפה ( גם תקיפה מינית ). הגורמת לנזק גופני ו/או נפשי ומצריכה טיפול רפואי.
כמובן שקצרה היריעה מפירוט כל סעיפי החוק ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתאונות עבודה וידע לנסח את כתב התביעה כך שהתביעה תתקבל ולא תדחה על הסף בטענה כזו או אחרת.
קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה
במקרים מסוימים מעניק הביטוח הלאומי גם קצבה מיוחדת לנפגעי תאונות עבודה על מנת לעזור להם להתמודד טוב יותר עם הצורך בטיפול וסיוע "מסביב לשעון".
מי זכאי לקבל קצבה מיוחדת מביטוח לאומי?
בעלי נכות מעבודה עשויים להיות זכאים לקצבה מיוחדת במידה שעמדו באחד מתנאי הזכאות הבאים:
- לתובע נקבעה דרגת נכות צמיתה בשיעור של 75% ויותר.
- לתובע נקבעת דרגת הנכות זמנית בשיעור של 75% ומעלה ובתנאי שרופא מטעם המוסד לביטוח לאומי או ועדה רפואית סבורים שהדרגה הקבועה שתיקבע בהמשך לא תפחת מ – 75%.
- ועדה רפואית לנכות כללית העניקה שיעור נכות בגובה של 85% ויותר לצמיתות, עקב פגיעה באיברים זוגיים, ובתנאי כי שני שליש לפחות מדרגת הנכות הכללית נובעים מפגיעה במהלך העבודה.
- בעל הנכות נפגע בפגיעות עבודה שונות בזמנים שונים ועבור כל פגיעה נקבעה נכות לצמיתות ובתנאי ששקלול כל הנכויות עולה על 65% לפחות.
- דרגת הנכות נעה בין 65% ל – 74% לצמיתות, התובע מתקשה ללכת ויש על כך אישור של רופא מטעם הביטוח הלאומי.
איך מגישים תביעה לקצבה מיוחדת?
הגשת התביעה לקצבה מיוחדת נעשית ב – 3 שלבים:
- איסוף מסמכים – הכוללים אשפוזים, טיפולים, סיכוי מחלה, תרופות, חוות דעת מקצועיות של רופאים תעסוקתיים ועוד. את רשימת המסמכים המלאה שיש להגיש לביטוח הלאומי, אפשר למצוא באתר הביטוח הלאומי. בנוסף, יש להכין מסמך המתאר כיצד כספי הקצבה יסייעו לתובע להתנהל בצורה טובה יותר.
- מילוי טופס תביעה לתשלום קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה
- הגשת כל המסמכים אל אגף השיקום במוסד לביטוח הלאומי.
לאחר שהכתב התביעה התקבל, יגיע אל ביתו של התובע מעריך מטעם המוסד לביטוח לאומי שיבצע הערכה תפקודית. בסיום ביקור הבית, הוא יכתוב המלצה לרופא רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי ולפקיד שיקום. אלה יבחנו את כל המסמכים ולבסוף יגיעו אל ההחלטה הסופית שתשלח בכתב אל ביתו של התובע.
האם אפשר להגיש ערעור על דחיית קצבה מיוחדת?
במידה והדחייה של התביעה נעשתה על רקע שאינו רפואי או שההחלטה של הביטוח הלאומי אינה לשביעות רצונו של התובע, עומדת בפניו האפשרות להגיש ערעור באמצעות פנייה אל ועדת התביעות של מוסד לביטוח לאומי. את התביעה יש להגיש בתוך 6 חודשים מיום קבלת ההחלטה על ידי הביטוח הלאומי. הוועדה אינה משנה את החלטתו של פקי התביעות אלא ממליצה לו לבחון אותה מחדש. במידה וגם תשובתו אינה מספקת את התובע, ניתן להגיש ערעור נוסף בפני בית הדין האזורי לעבודה. תביעה זו יש להגיש בתוך שנה מיום קבלת ההחלטה הראשונית של הביטוח הלאומי.
חשוב לשים לב! אם הוגש ערעור לוועדת התביעות, הוא אינו משפיע על ספירת הזמן הנדרש לתביעה בבית הדין האזורי לעבודה. |
כמה מקבלים עבור קצבה מיוחדת?
לאחר אישור כתב התביעה, יקבע גובה הקצבה המיוחדת לנפגעי עבודה על פי 4 רמות ובהתאם לרמת התלות של התובע בזולתו ( נכון לשנת 2024 ):
מספר רמה | תיאור הסיוע הנדרש | סכום הקצבה המיוחדת |
1 | התובע זקוק לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות | 1,862 ₪ |
2 | התובע זקוק לעזרה רבה בפעולות יומיומיות, זקוק להשגחה ( כדי להגן על עצמו ולא לפגוע באחרים (או לעזרה בהסעות ( שאינן בתחבורה ציבורית ) | 3,724 ₪ |
3 | התובע זקוק לעזרה רבה בפעולות יומיומיות, זקוק להשגה מתמדת ( כדי להגן על עצמו ולא לפגוע באחרים ( או לעזרה בהסעות ( שאינן בתחבורה ציבורית ) | 5,585 ₪ |
4 | התובע זקוק לעזרה בכל פעולה במשך היום ( כדי להגן על עצמו ולא לפגוע באחרים ( | 9,309 ₪ |
למה צריך עורך דין ביטוח לאומי לקצבה מיוחדת?
עורכות הדין רחל חדד ועינב הלד, הינן עורכות דין וותיקות ובעלת ניסיון רב הנפרש על פני שני עשורים בייצוג תביעות בגין נכות מעבודה וקצבה מיוחדת לנפגעי עבודה. בנוסף, הן יודעות כיצד להשיב באופן מקצועי ויסודי לטענות המועלות על ידי חברי הוועדה הרפואית והרופא מטעם הביטוח הלאומי בעת דחייתן תביעות כאלה ואחרות. לאורך כל הדרך יעניקו לכם עורכות הדין רחל חדד ועינב הלד יחס אישי וליווי צמוד.